Zagađenje vazduha snižava inteligenciju dece

2010-07-31 17:51

zastitimo prirodu i planetu ZemljuRak pluća, bolesti srca, mučnina, glavobolja, alergijske reakcije i hronična oboljenja respiratornih organa neki su od neželjenih efekata zagađenja vazduha, a od nedavno, ovom spisku možemo dodati i smanjenje inteligencije dece.

Dve odvojene naučne studije, jedna sprovedena u Njujorku, druga u Poljskoj, pokazuju da petogodišnjaci izloženi većem od prosečnog nivou policikličnih aromatskih polikarbona (PAHs) postižu slabije rezultate na testovima inteligencije.

U Njujorku, 249 dece se trenutno ispituje u istraživanju, uz 214 u Krakovu, Poljska. Još u trudnoći, majke su nosile rančeve koje detektuju nivou PAHs-a u periodima od po 48 sati, uz podelu žena sa izlaganjem većem i nižem nivou zagađenja. U oba istraživanja, deca majki koje su bile izložene zagađenju iznad proseka vazduha, imala su 4 boda manje rezultate u odnosu na dece čije su majke bilo izložene izlaganju ispod proseka. Interesantno je da je izloženost PAHs supstancama osam puta veće u Krakovu nego u Njujorku.

Ipak, četiri boda na testu inteligencije nije velika razlika, i teško bi je primetio nastavnik ili roditelj, a s obzirom da je prosečan nivo inteligencije između 90 i 109 poena, deca se i uz ovu razliku mogu nalaziti u istom opsegu inteligencije, ali stručnjaci smatraju da je čak i ovako mala razlika dovoljna da se napravi razlika u performansama u školi, i eventualno, sposobnosti doživotnog učenja.

Ovo zagađenje karakterističko je u urbanim sredinama – dok Njujorku najviše izduvnih gasova dolazi iz autobusa, automobila i kamiona, u Poljskoj su izvori fabrike i grejanje domaćinstava.

Interesantan je podatak da, na osnovu nošenja rančeva žena u Njujorku, utvrđeno je da je nivo zagađenja ovog grada u odnosu na 1998. godinu opao za čak 50 odsto.

Jedno interesantnije istraživanje u pogledu izloženosti vodi iz vazduha, obavljeno je takođe u Sjedinjenim državama – rezultati su pokazali da za svaki dolar uložen u smanjenje izloženosti vodi, dobija se od 17 do 220 dolara u korist zarade od svojih života, i to zbog smanjenja izloženosti toksinima iz vazduha koji se prenose vodom.

 

Izvor: www.economy.rs

—————

Natrag