O čaju je riječ

2010-01-12 22:54

 

Čaj kakav danas poznajemo potječe iz Kine. Legenda kaže da ga je otkrio car Shen-Nung 2737 godine prije Krista. Kako je car bio ne samo pokrovitelj umjetnosti već i entuzijastični znanstvenik, zbog zdravstvene preventive zahtijevao je da sva voda koja se koristila za piće bude prethodno prokuhana. Tako je jednog dana, dok je putovao i obilazio svoje pokrajine, na putu ožednio i naložio da mu se da prokuhana voda. Odjednom je zapuhao  vjetar i u kipuću vodu nanio listiće otpale sa obližnjeg grma. Mirišljava smeđa tekućina, privukla je znanstvenika u caru i on nije odolio a da ne proba što je to u njegovom lončiću. I tako je rođen čaj!

Sam njegov naziv nastao je od kineske riječi koja se u raznim dijelovima Kine različito izgovara pa imamo CA´, TSA´ ili TSE´. Tako je preko Rusije došao kao čaj, a preko Nizozemske i Velike Britanije kao Tea, tee, the i te.

Svi čajevi potječu od iste biljke, zimzelenog grma latinskog imena Camellia sinensis. O načinu tehnološke proizvodnje, odnosno načinu obrade biljke, ovisi koji ćete čaj poslužiti na vašem stolu.

Čajeve dijelimo na zeleni, crni, bijeli i crveni čaj, te biljne čajeve.

Domovina zelenog čaja je Japan iz 12. stoljeća u koji je tada uvezena biljka Camellia sinensis.
Zeleni čaj obrađuje se samo parom, kako bi se sačuvali enzimi. Potom se suši na zraku. Svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke zadržava zahvaljujući izuzeću procesa fermentacije i oksidacije. Zeleni čaj smatra se jednim od najzdravijih čajeva pa se o njegovim svojstvima vode medicinska istraživanja još od 17. stoljeća. Tako je dokazano da on sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Također čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, snižava masnoću u krvi, dobar je za rad srca, normalizira tlak kao i rad štitnjače. Dobar je protiv upala, pospješuje krvotok i obnavljanje kože. Osim na fizičko, znatni su njegovi učinci i na mentalno zdravlje pa je tako izvrstan u borbi protiv depresije, povećava mentalnu aktivnost, pojačava koncentraciju i motivaciju. Dobar je za reumu, a budući da sadrži fluor, djeluje i u prevenciji protiv karijesa.
Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EpiGalloCatechin Gallate koji smanjuje stanice raka te koristi u borbi protiv raka i hepatitisa.
Otkriven je i njegov utjecaj na regulaciju težine, budući da ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, te stimulira razgradnju masnoća.

Posebnost je zelenog čaja i u njegovu spremanju. Proključalu vodu prelijemo po listićima tek kada joj se temperatura spusti na sedamdesetak stupnjeva.

Najpoznatija i najraširenija vrsta čaja je crni čaj. On se dobiva tako da se nakon branja listići rašire u tankom sloju i puste da venu 12 do 18 sati. Omekšani na takav način, listići se uviju pri čemu membrane lisnih stanica pucaju a sokovi i eterična ulja izlaze iz njih. Započinje proces fermentacije pod utjecajem enzima, listići gube trpkost i razvijaju karakterističnu aromu. Kada su okus i aroma u potpunosti razvijeni, fermentacija se prekida tako da se listići prže u velikim pećima. Na taj način fermentirani sokovi puni arome sasuše se na površini listića. Uranjanjem u proključalu vodu otpuštaju se u mirisni čaj.
Što se samih svojstava crnog čaja tiče, istraživanja su pokazala da osobe koje ga piju imaju 50% niži rizik od koronarnih srčanih bolesti. Pijenje crnog čaja koji je bogat antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila pa je zato protok krvi bolji i smanjuje se rizik od krvnih ugrušaka.

Bijeli čaj vrlo je rijetka vrsta čaja jer se proizvodi samo u nekim područjima Kine. Poznat je kao čarobni sastojak od kojeg se postaje mlađi a dugo je smatran glavnim sastojkom "eliksira mladosti". Za njega se odabiru samo najfiniji i najmlađi listići i pupoljci još prekriveni tankim bijelim dlačicama. Zbog njih osušeni listići imaju srebrnasto bijelu boju i otuda ime bijeli čaj. Ti se listići minimalno obrađuju tako da je bijeli čaj još bogatiji antioksidansima nego zeleni. To je ujedno i razlog što okusom nije nimalo trpak.Gotovi čaj vrlo je blage zlatne boje i nježnog osvježavajućeg okusa.

Crveni čaj ili rooibos poznat je još pod nazivom "majčino čudo". Na jugu Afrike prisutan je već više od 300 godina pod nazivima "planinski čaj" ili "afrički crveni čaj". Rooibos je biljka poznata po tome što zahtijeva čisti zrak bez prašine i industrijskih zagađenja. Korijen joj je dugačak dva metra, a u visinu raste metar do metar i pol.
Ljekovitost rooibos čaja zasniva se na esencijama očuvanja ljudskog zdravlja kao sto su željezo, kalij, natrij, kalcij, bakar, cink, magnezij, fluor, i mangan. Dobar je kod svih vrsta probavnih tegoba, a pomaže i kod regulacije tlaka i protiv depresije. Spominje se i njegov blagotvoran učinak na dojenački organizam pa tako pomaže kod grčeva u vrlo male djece (piti ga treba dojilja, a ne dijete).
Samo dvije šalica čaja dnevno zadovoljit će vašu potrebu za C vitaminom. To ga čini izvrsnim partnerom u borbi protiv gripe i prehlade.
Osim zanemarivih količina tanina, ovaj čaj ne sadrži ni kofein pa je iznimno pogodan za one koji vole šalicu čaja u svako doba dana pa i prije spavanja. Opustit će vas, osloboditi od stresa i napetosti i pripremiti vas za uplovljavanje u ugodne snove.

Biljni čajevi ne sadrže listove biljke Camellia sinensis. Oni se prave od cvjetova, kore i sjemenja raznovrsnog voća tako da u njima nema kofeina. Zato je zgodan napitak, kako za odrasle tako i za djecu. Prilikom pripreme biljni čaj u proključaloj vodi stoje duže, desetak minuta.

Ukusan je i kada se pije potpuno hladan.

 

I, na kraju,

nekoliko savjeta za pripremanje čaja:
Čaj je važno čuvati u dobro zatvorenoj posudi, daleko od jakih mirisa.
Ukoliko upotrebljavate čajnik, neka bude od porculana ili terakote, nikako metala. Prije upotrebe zagrijte ga toplom vodom.
U čajnik ili šalicu prvo stavite čaj. Mjera je na svake dvije šalice jedna žličica čaja ili jedna filtar vrećica. Prelijte čaj odgovarajućom količinom svježe proključale vode. Voćni čaj procijedite nakon deset minuta, a sve ostale nakon tri, do najviše pet, minuta.

 

Preporučamo:

Makrobiotički čaj od pšenice
Zrnca pšenice se preprže na suhoj tavi. Jedna puna žlica zrnja se prelije sa 150 ml vode i stavi na štednjak da proključa. Čaj se procijedi, doda ječmeni slad prema ukusu i napitak je gotov. Može se piti i hladan.


Čaj s breskvom
sastojci:
1,5 žličica indijskog čaja
1 žličica šećera
pola breskve izrezane na ploške
ploška limuna

postupak:
Šalicu vrele vode preliti preko čaja kojeg ste prethodno stavili u ugrijani čajnik.
Ostaviti 5 minuta da miruje, ocijediti te dodati šećer i narezanu breskvu. Prije upotrebe ohladiti u
hladnjaku. Poslužiti s ploškom limuna.

 

Rooibos čaj s narančinim sokom
Žličicu rooibos čaja prelijte šalicom proključale vode. Procijedite nakon pet minuta i dodajte sok od jedne naranče. Ukoliko imate neprskanu naranču dodajte i komadić kore. Zasladite žličicom meda (posebno ukusan je onaj od lavande). Odvojite petnaestak minuta za opuštanje i pridajte tako čaju važnost koju on zaslužuje.

 

Zaronite u blagotvorne mirise i uživajte!

 

 

Izvor: https://www.roda.hr

—————

Natrag