Italija traži sponzore za obnovu Koloseuma

2010-07-30 00:27

Italijanske vlasti planiraju da prikupe oko 25 miliona evra od privatnih sponzora kako bi finansirali restauraciju jedne od ključnih istorijskih znamenitosti te zemlje - rimskog Koloseuma.

U saopštenju italijanskog ministarstva kulture se navodi da će se ponude potencijalnih sponzora primati od 4. avgusta do 15. septembra i da će oni "moći da se reklamiraju", ali će reklame morati da budu usklađene sa izgledom 2.000 godina stare arene, prenela je agencija AP.
Koloseum, veliki amfiteatar u kojem su se održavali spektakli poput borbi gladijatora, pomorskih bitaka sa pravim brodovima i borbi sa divljim zverima, jedan je od najčuvenijih spomenika iz vremena Rimskog carstva.
Poslednjih godina su, međutim, postala očita velika oštećenja koje je Koloseum pretrpeo kao posledica vremenskih nepogoda i automobilskog zagađenja, a u maju su čak sa njega otpadali komadi fasade. Trenutno je za turiste otvoreno samo 35 odsto površine tog amfiteatra.
Loše stanje javnih finansija u Italiji, koja je jedna od najzaduženijih zemalja u Evropi, nateralo je vladu u Rimu da se za deo novčanih sredstava za obnovu obrati privatnim sponzorima.
"Ako sve bude išlo po planu, do 2013. će Koloseum biti restauriran od dna do vrha, a što je još važnije, biće u potpunosti dostupan posetiocima", izjavio je podsekretar italijanskog Ministarstva za kulturno nasleđe Frančesko Điro.

 

Izvor: Blic Online

 

—————

Natrag