Češnjakom u borbi protiv prehlade

2010-01-12 22:56

 

Iako su prehlade i gripe već naveliko oko nas, još uvijek nije kasno da razmislimo o prehrani i o tome kako ona može utjecati na obranu našeg tijela te pokušamo preduhitriti bolest. Budući da aktivne tvari (imunoprotektori i imunostimulansi) iz neke hrane i dodataka hrani, mogu značajno utjecati na sposobnost organizma da se odupre virusima i bakterijama, pravilnim izborom hrane i dodataka potaknut ćemo naš imunološki sustav da se uspješnije uključi u obranu. Kao jedan od često nazivanih "čudesnih biljaka", češnjak upravo spada u tu grupu tvari koje nam podizanju općeg imuniteta.  

Stoljećima je potraga za lijekom za uobičajene prehlade bila bezuspješna. Postoji mnogo različitih vrsta humanih rhino virusa  - više od 200 poznatih virusa može uzrokovati prehladu. Postoji također mnogo, često mutirajućih oblika gripe. Prehlade i gripe su “mete u pokretu”. Tretman koji se ciljano koristi za jednu vrstu prehlade ili gripe može često biti neupotrebljiv u tretiranju ostalih vrsta. Tu pomaže češnjak kao antibiotik širokog raspona.

Češnjak također može pozitivno djelovati na imunološki sustav u cjelini. Mnogi biljni dodaci na tržištu sadrže češnjak, često u kombinaciji s biljkama tradicionalno korištenim za podizanje imuniteta, kao što je npr. ehinacea. Čini se da je upotreba češnjaka u borbi protiv prehlade i gripe mnogo učinkovitija ako se on počne koristiti prije nego li one nastupe, ili odmah po pojavi simptoma.

Znanstvena istraživanja su pokazala da ljudi koji uzimaju češnjak lakše prebole prehladu. Postoje također mnogi dokazi o tome da se uzimanjem velike količine češnjaka pri napadu gripe može skratiti vrijeme potrebno za oporavak.

Češnjak (lat. Allium sativum L.), u nekim je krajevima poznat kao bijeli luk,  začin je koji se najčešće koristi kao prirodni lijek za mnoge bolesti.

Sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, s tim da se ljekovite i začinske tvari većinom nalaze u lukovici. Od ljekovitih tvari prisutna su eterična ulja, vitamini (A, B1, B2 i C), minerali (kalij, željezo, sumpor, jod, kalcij, fosfor, selen), aminokiseline, enzimi, polioze poput inulina, adenozin i alicin. Sve su supstance u lukovici u koncentriranom obliku, a ljekovite su već u maloj koncentraciji.

Uz to što poboljšava funkcioniranje krvožilnog sustava i probavu, štiti od nekih kancerogenih tvari, ima antiparazitski učinak te je učinkovit protiv herpes virusa i kvasnih gljivica, češnjak djeluje i kao antibiotik. Njegov antibiotski učinak se manifestira i u tome što pomaže kod prehlada i gripe.

Da bi se imunološki sustav imao dovoljno vremena pripremiti za napade potencijalno velikog boja virusa i bakterija, potrebno je barem tri tjedna ranije prije očekivanih ofenziva povećati unos količine češnjaka. On se može uzeti u prirodnom obliku hranom ili u obliku suplemenata – kapsula, praha, tableta ili tinktura.

Ljekovita svojsta češnjaka proizlaze iz alicina.  Alicin, tvar koja se nalazi u češnjaku, oslobađa se kidanjem čvrste ovojnice oko svježeg i zdrobljenog češnjeva i ubrzo se raspada na "čudotvorne molekule" vrlo stabilnih sumpornih spojeva, pa upravo iz tog razloga je sasvim svejedno hoćete li koristiti češnjak u prirodnom obliku ili neku vrstu suplementa. Važno je samo da ga se dnevno u organizam unese u dovoljnoj količini. Preporučena doza je 600-900 mg na dan.

U vrijeme prehlada, češnjak je također vrlo dobar dodatak tekućini za inhaliranje. Pomaže olakšavanjem istjecanja sluzi i ublažavanjem simptoma upale sinusa i same prehlade.

Uza sve ove znanstveno potvrđene ljekovite učinke, slobodno se može reći kako je češnjak jedna od najvažnijih ljekovitih biljaka. Ali, valja znati kada je potreban oprez pri upotrebi češnjaka: 

- suplemente bijelog luka uvijek treba uzimati s dosta vode ili voćnog soka,

- osobe koje imaju problema s trombozom trebale bi se prije uzimanja suplemenata konzultirati s liječnikom,

- kod osoba alergičnih na češnjak, moguća je pojava kožnog osipa.

 

Izvor: https://www.roda.hr

—————

Natrag